Overbetuwe stuurt op duurzame laanboomteelt in nieuw Laanboompact
De gemeente Overbetuwe blijft partner in het Laanboompact 2025-2028. De plannen voor het nieuwe Laanboompact zijn gericht op het verduurzamen van de laanboomteelt. Het college van B&W vindt het daarom passend om als partner betrokken te blijven. In de in 2025 te vernieuwen Omgevingsvisie komen regels te staan waar in Overbetuwe in de toekomst laanboomteelt kan komen. Daarnaast krijgen alle laanboomtelers van de gemeente een brief. Daarin staat welke regels en voorwaarden er gelden voor laanboomteelt binnen Overbetuwe.
Ambities Laanboompact 2025-2028
Het college sprak eerder dit jaar uit dat de ambities voor duurzaamheid nog hoger op de agenda van het Laanboompact moeten komen te staan. Van groot belang daarbij is het tegengaan van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. In de nieuwe plannen van het Laanboompact voor de periode 2025-2028 ligt de focus op:
- Het verduurzamen van de teelt door te werken aan een gezonde bodem, meer biodiversiteit, minder gebruik en uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen. Dit draagt bij aan betere bomen en heeft minder impact op de omgeving.
- Het ontwikkelen van meerjarig praktijkonderzoek in de Kenniswerkplaats bodem. Doel is dat kwekers beter kunnen inspelen op klimatologische omstandigheden, strengere eisen stellen aan het productieproces en watergebruik en zo de impact op de omgeving verkleinen.
Deze ambities sluiten aan bij de doelstelling van Overbetuwe om te werken aan een duurzaam en natuurinclusief buitengebied. Wethouder Rik van den Dam (landelijk gebied): “Door in het laanboompact te blijven, kunnen we sturen op een duurzamere laanboomsector in Overbetuwe. Overigens is het belangrijk om te benoemen dat we in het Laanboompact geen afspraken maken over waar in Overbetuwe laanbomen geteeld kunnen worden. Daar gaan we zelf over”.
Toekomst laanboomteelt in Overbetuwe
Overbetuwe is bezig om de ‘Omgevingsvisie Overbetuwe 2040’ te actualiseren. In de Omgevingsvisie staat wat voor gemeente we in de toekomst willen zijn en hoe we de grond verdelen voor alle verschillende functies, zoals wonen, groen en agrarische activiteiten. In de vernieuwde Omgevingsvisie bepaalt de gemeente onder meer of er ander beleid en andere regels voor de laanboomteelt moeten komen. Dat daar behoefte aan is, blijkt uit signalen vanuit de samenleving. In het in maart dit jaar afgeronde onderzoek ‘Boeren en tuinders aan het woord ’ vroegen agrarische ondernemers aandacht voor het gebruik van grond en in relatie daarmee de expansie van de laanboomteelt en zonneparken Ook uit overleggen met stakeholders over de Omgevingsvisie blijken aard en omvang van de laanboomteelt een issue.
Behoefte aan duidelijke regels
De gemeente heeft signalen gekregen van laanboomtelers en inwoners waaruit blijkt dat onduidelijk is waar laanboomteelt in Overbetuwe is toegestaan en waar niet. De regels en voorwaarden voor laanboomteelt zijn inderdaad complex. Het is daarom belangrijk dat telers de specifieke mogelijkheden op hun locatie checken. De regels per locatie kunnen namelijk verschillen. Belangrijke algemene regels zijn:
- Laanboomteelt mag niet in spuitzones. Bij de aanleg van een nieuw perceel moet 50 meter afstand worden houden van zogeheten gevoelige functies.
- In verschillende agrarische gebieden is voor het telen van laanbomen een omgevingsvergunning nodig. Dat geldt in ieder geval voor agrarische gebieden met waarden (zoals kleinschaligheid, openheid, zegen of uiterwaarden) of gebieden met een archeologische verwachting.
Het kan zijn dat boomteelt niet passend is in deze gebieden, omdat de teelt afbreuk doet aan de toegekende waarde of doel van het gebied. Dan verleent de gemeente geen vergunning. - Teelt Ondersteunende Voorzieningen (TOV) zijn onder voorwaarden toegestaan. Voor deze bouwwerken (denk aan containerteelt, pottenvelden of hagel- en schaduwnetten) is een omgevingsvergunning nodig. De bouwwerken zijn meestal toegestaan op het bebouwde deel van de agrarische kavel. Buiten het bouwvlak gelden er extra voorwaarden, waaronder een maximaal aantal m2.
De gemeente informeert alle laanboomtelers in Overbetuwe per brief over de regels.