Gezond Overbetuwe: preventie en slimme samenwerkingen

Preventie en samenwerkingen

We willen dat inwoners van Overbetuwe gezond leven. Daarom werken we samen met partners om gezond gedrag te stimuleren en zetten we in op preventie (het voorkomen van problemen). Dit is de belangrijkste boodschap uit de Visie op Gezondheid 2024-2027, genaamd ‘Voorkomen is beter dan genezen’. We willen dat in 2040 iedereen in Overbetuwe gezond is. Een generatie die sterk en gezond is, opgroeit, werkt en woont in een gezonde omgeving met goede sociale banden.

Slimme Samenwerkingen

De doelen in de Visie op Gezondheid 2024-2027 zijn niet nieuw. Wat wel nieuw is, is de manier waarop we samenwerken met partners om hulpvragen en problemen te voorkomen. Hierdoor kunnen we inwoners beter helpen en heeft preventie meer effect. Een voorbeeld hiervan is de cursus valpreventie die in september start met fysiotherapeuten in Overbetuwe. Ook investeren we in 'Welzijn op Recept'. Hiermee kunnen huisartsen inwoners doorverwijzen naar een Welzijnscoach. Deze coach helpt mensen met activiteiten waar ze blij van worden. We kijken naar wat iemand nodig heeft. Soms is dat geen medische hulp, maar bijvoorbeeld een voedingscoach, financiële hulp of het bezoeken van een Huiskamer tegen eenzaamheid. Dit kan meer opleveren dan extra medische hulp.

Inzetten op Preventie

We werken lokaal samen om zorgvragen te verminderen en te voorkomen. Een voorbeeld hiervan is het programma ‘Kansrijke Start bij de eerste 1000 dagen’ voor jonge kinderen. Dit programma helpt om gezondheidsproblemen in wijken en dorpen aan te pakken. Wethouder Chantal Teunissen zegt: “Jongeren zijn de toekomst. We willen dat onze jonge inwoners weten hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. Daarom investeren we in programma’s voor jongeren, zoals voorlichting op scholen, sportactiviteiten en gezonde voeding.”

Gezonde Gewoontes

De Visie op Gezondheid 2024-2027 biedt inwoners makkelijke keuzes voor een gezond leven. We richten ons op minder alcohol drinken, niet roken, gezond eten, genoeg bewegen, overgewicht voorkomen en een sociaal netwerk hebben. We zorgen samen voor een gezonde omgeving met genoeg groen, water, fiets- en wandelpaden en speelplekken. Zo worden onze inwoners gezonder en vitaler ouder.