Nieuw Water- en Rioleringsplan van Overbetuwe zet klimaatadaptatie centraal

Klimaatadaptatie staat centraal in het nieuwe Water- en rioleringsprogramma 2025-2029 (Wrp) van de gemeente Overbetuwe. Dit plan legt de aandacht op klimaatadaptatie (aanpassing aan het klimaat) en bevat ook een Lokale Adaptatie Strategie (LAS). Hierin staat hoe de gemeente omgaat met afvalwater, grondwater en regenwater in een veranderend klimaat. Het doel is om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren en Overbetuwe beter bestand te maken tegen wateroverlast en droogte. Uitgangspunt is dan ook water vasthouden waar kan en afvoeren waar nodig.

Eind juni ging de gemeenteraad akkoord met het plan. Wel onder de voorwaarde dat de rioolheffing niet in één keer omhoog gaat, maar geleidelijk per jaar van €106,74 in 2024 naar €184,49 in 2028. Daarmee kan de gemeente de ingezette koers de komende jaren verder uitvoeren en betalen.

Hulp van samenleving nodig

Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties werkt Overbetuwe al een aantal jaren aan het verbeteren van de leefomgeving. De maatregelen uit het Wrp richten zich onder andere op het onderhoud en de vervanging van het riool en watersystemen. Bijvoorbeeld door het scheiden van de afvoersystemen voor vuil- en regenwater. Maar ook het laten zakken van bermen naast wegen zodat regenwater beter de bodem in kan zakken is één van de oplossingen. Wethouder Rik van den Dam is tevreden met het plan. “Door het toenemende extreme weer, met als gevolg wateroverlast, watertekorten en verdroging, worden deze maatregelen steeds belangrijker. Onze leefomgeving is niet altijd goed voorbereid op deze omstandigheden, waardoor extra inzet echt nodig is. We doen als gemeente veel, maar kunnen het niet alleen oplossen. We doen dan ook graag een beroep op onze inwoners, bedrijven en maatschappelijke partijen om ons te blijven helpen door op eigen terrein maatregelen te nemen tegen klimaatverandering.”

Klimaat Meekoppelbudget

Nieuw in het Wrp is het Klimaat Meekoppelbudget. Dit budget maakt het mogelijk om ook het klimaat te helpen verbeteren bij werkzaamheden waar geen aanpassingen aan water en riool gepland zijn. Het gaat om projecten van de gemeente zelf, maar ook om initiatieven van anderen. Voor 2025 heeft de gemeente een bedrag van €100.000,- gereserveerd. Jaarlijks groeit dit met €50.000,- totdat er in 2028 een bedrag van 
€250.000,- beschikbaar is. Dit budget zorgt ervoor dat de gemeente kansen beter benut en bij iedere aanpassing steeds zoekt naar dat stapje extra voor klimaatadaptatie.

Andere nieuwsberichten

Meer nieuwsberichten lezen