Verslag informatiebijeenkomst 11 april
Datum: 11 april 2024
Aanwezig
- 35 omwonenden (inclusief leden van de klankbordgroep en leden van de doelgroep)
- Wethouder Wijnte Hol
- Projectleider Jeroen Kemna
- Beleidsadviseur Gijs Wolters
- Communicatieadviseur Ingrid Molenaar
- Projectondersteuner Marleen Wiersma
Afwezig
Niek van Hagen (Vivare), 1 lid van de klankbordgroep
Projectleider Jeroen Kemna informeert de aanwezigen hoe de co-creatie is gegaan en hoe de bijeenkomsten met de klankbordgroep zijn geweest. Rekening houdend met de milieutechnische beperkingen, is de groep tot een aantal varianten gekomen voor het inrichten van het gebied.
In april worden de varianten voorgelegd aan het college. Zij moeten dan hun voorkeur uitspreken voor een optie. De gemeenteraad wijst in juni een variant aan. Daarna zal de klankbordgroep weer bij elkaar komen om te overleggen over de invulling. Dit communiceren we ook met de omwonenden.
Het verslag van de co-creatie met daarin de verschillende varianten is terug te lezen via woonwagenlocaties.
Hieronder een overzicht van de gestelde vragen en de gegeven antwoorden
- Wat wordt bedoeld met ‘na het besluit van de raad kunnen we aan de slag’?
Antwoord
We gaan dan de ruimtelijke procedure in. - Hoe zit het met de spuitzone en het gesprek dat met de boer gepland zou worden?
Antwoord
We hebben een brief gestuurd naar de eigenaar en de pachter van dit terrein om te kijken of er biologisch kan worden geteeld. - Hoe zit het met het ‘pony-weilandje’, wordt dat ook gebruikt om woonwagens neer te zetten?
Antwoord
Verschillende delen van het perceel zijn verhuurd als paardenwei. Afhankelijk van de keuze van de raad voor een variant, wordt dit gebruikt voor de woonwagens. - Vraag: Stel dat de regels vanuit de EU weer wijzigen of strenger worden, dan staan de woonwagens mogelijk op een grens van wat wel / niet kan. Wat gebeurt er dan?
Antwoord
Als de regels later veranderen, nadat het bestemmingsplan is vastgesteld, hoeven de woonwagens niet weg. - Ik begrijp niet dat de gemeenteraad een keuze heeft gemaakt op deze uitgangspunten, want intussen zijn ze anders.
Antwoord
In 2021 golden dezelfde punten al en er zijn nu nieuwe regels bijgekomen. De raad heeft dit besloten en we hebben de opdracht om dat uit te voeren. - De gemeenteraad heeft niet op de juiste beslissingen deze ruimte geclaimd.
Antwoord
De raad heeft een besluit genomen voor deze locatie. Die staat vast. De regels die hiervoor gelden, gelden ook voor de andere onderzochte locaties. - Vorige keer zou u gezegd hebben dat er 8 wagens op de ‘pony-wei’ zouden kunnen. Hoe zit dat dan?
Antwoord
Nee, we hebben het over 8 wagens gehad, verdeeld over de gehele locatie; 2 op de westkant en 6 op de oostkant. - Kunt u terug naar de dia met de paarse band (spuitzone). Die paarse band is dat definitief? Mag je daar niet bouwen?
Antwoord
Op dit moment niet, tenzij de akkerbouwer wel biologisch wil telen. Dan valt die zone weg. Dan zouden de woonwagens misschien verder naar achteren kunnen. - Is het dan niet hinderlijk voor de volkstuinen, dat er wordt gespoten?
Antwoord
Er wordt gespoten met toegestane middelen. - Het plaatsen van de wagens is in fases opgedeeld. Wat is de logica om eerst de buitenkanten te realiseren?
Antwoord
Deze opties komen uit de klankbordgroep. Alle 3 de opties passen gewoon, ook financieel gezien. We leggen de eindrapportage voor aan het college. Zij kunnen een voorkeursvariant voorleggen aan de raad. Tegen die tijd kunnen mensen ook inspreken bij de raad. De raad maakt dan een afweging. Daarna gaan we dus de ruimtelijke procedure in. Ook tijdens die procedure kunt u bezwaar maken of zienswijzen indienen. We gaan nog overleggen met de klankbordgroep over de inrichting, het landschap en het groen. Daarna zal er weer een informatieavond komen. Als de ruimtelijke procedure is afgerond, moeten we een vergunning aanvragen. Ook dan kunt u weer bezwaar indienen. Als het allemaal goed loopt, kunnen we met Vivare in 2025 starten met de bouw. - De woonwagenbewoners die daar kunnen komen, wie zijn dat eigenlijk?
Antwoord
Er wordt gevraagd aan de aanwezige standplaatszoekenden om te gaan staan. - Blijft het wel bij 8 wagens, of kunnen het er bijvoorbeeld ook 16 worden?
Antwoord
Eerder heeft de raad besloten dat er per locatie maximaal 8 standplaatsen mogen zijn. Dit raadsbesluit blijft zo. Uit het behoefteonderzoek blijkt dat er op korte termijn 5 tot 6 wagens nodig zijn. Elke doelgroep is gelijk. Daar maken wij geen uitzondering op. Er is een woonbehoefte. - Als de mensen die daar komen te wonen kinderen krijgen en die willen op termijn zelfstandig gaan wonen, kunnen ze dan daarnaast gaan wonen?
Antwoord
Wanneer er 8 standplaatsen aangelegd zijn, is daar geen ruimte meer voor. - Geeft de gemeente die garantie?
Antwoord
Er blijft niet veel ruimte over om nog meer woningen toe te voegen. Aan alle randen van Elst wordt gebouwd. De raad wil geen grote woonwagenruimte, zij hebben ingestemd met maximaal 8 plaatsen. - Ik begrijp dat het college een voorkeur aan gaat geven. Welke criteria worden gebruikt om een rangorde te maken?
Antwoord
Dat is aan het college, dat mogen zij zelf bepalen. Maar de klankbordgroep heeft het advies gegeven om de pijn te verdelen. Vandaar dat optie 1 de meest logische keuze is. En we hebben van de raad de opdracht gekregen om de co-creatie zwaar mee te laten wegen. - Ik maak me zorgen om de spuitzone, blijft dat zo of wordt het nog anders?
Antwoord
Nee, dat blijft zoals het is, tenzij de boer op het noordelijk perceel alleen biologische bestrijdingsmiddelen gaat gebruiken en dit ook planologisch wordt geborgd. - Je zou daar ook een wandelpad kunnen maken, omdat er ook veel honden worden uitgelaten.
Antwoord
We hebben ook een voorbeeld gemaakt met een waterpartij. Over de inrichting komen we in september weer met de klankbordgroep bij elkaar. - Hoe zit het met de planschade?
Antwoord
Zodra de raad voor een van de opties heeft gekozen, moeten wij onderzoeken doen, waaronder een planschaderisico. Dit gebeurt via een onafhankelijke advocaat. - Wat gebeurt er met de vleermuizen in het gebied?
Antwoord
Dat hoort bij het flora- en faunaonderzoek. Dat is nog niet gedaan. - Zou er ook een speeltuin kunnen komen?
Antwoord
Misschien. Geef vooral uw input bij de leden van de klankbordgroep.