Samenvatting reacties informatieavond woonwagenlocatie Platenmakersstraat Elst

Op 20 december 2023 in gemeentehuis Elst.

Vragen over inspraak

Vraag 1: hebben wij als omwonenden nog inspraak over de plek waar de woonwagens komen te staan?

Ja, we werken samen op het niveau van co-creatie. Dat betekent dat we samenwerken met als doel om met alle deelnemers samen te komen tot een goed plan. De gemeenteraad heeft de locatie aan de Platenmakersstraat bepaald. Maar u kunt in onze overleggen via de klankbordgroep de komende tijd een voorkeur uitspreken voor een bepaalde plek binnen die locatie.

Vraag 2: wat is het gewicht van de klankbordgroep? We kunnen een aantal plannen voorstellen.

De gemeenteraad neemt het advies van de klankbordgroep mee en beslist. De klankbordgroep maakt een plan op basis van consensus. Kunt u niet tot een akkoord komen, dan is het raadzaam om 2 of meer mogelijkheden aan de gemeenteraad aan te bieden en ook de financiële verschillen inzichtelijk te maken. De gemeenteraad kan dan een afweging maken of ze zo nodig meer geld voor het plan willen uittrekken, of juist voor de goedkopere variant gaan.

Vraag 3: speelt geld dan een grotere rol dan de mening van de omwonenden?

Soms wel, ja. De gemeenteraad moet keuzes maken.

Vragen over de locatie

Vraag 4: kunnen de maximaal 8 wagens niet op de locatie van het zwembad worden neergezet of ergens anders?

De gemeenteraad heeft beslist dat de woonwagens op deze locatie komen. Dat besluit staat vast.

Vraag 5: er liggen veel woningen in de spuitzone, hoe kan dat? En nu mogen er geen woonwagens in worden geplaatst.

Binnen de huidige zones mogen er geen nieuwe woningen meer bijkomen. Volgens jurisprudentie van de Raad van State kunnen we met de eigenaar van de agrarische grond in gesprek gaan om na te gaan of er wel of geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Vervolgens zouden we afspraken kunnen vastleggen dat er niet gespoten wordt op een perceel. Hiermee zouden we de spuitzones kunnen verkleinen. Daarnaast zijn er bestaande gevoelige functies, zoals woningen die er al zijn of de volkstuinen. Liggen deze binnen 50 meter van een perceel waar gespoten zou kunnen worden? Dan zou dat er ook toe kunnen leiden dat de spuitzones kleiner worden.

Vraag 6: het stuk grond voor de woonwagens wordt steeds kleiner, waarom?

Bij de aanleg van de woonwagenstandplaatsen moeten we rekening houden met milieutechnische beperkingen, zoals spuitzones en hoogspanning. Hierdoor kunnen we niet het hele perceel aan de Platenmakersstraat gebruiken. In het antwoord op vraag 5 staat dat we wel kunnen onderzoeken of we de spuitzones kunnen verkleinen door afspraken met andere perceeleigenaren te maken.

Vragen over de communicatie

Vraag 7: waarom is er zo weinig gecorrespondeerd over het proces?

De gesprekken met de woningcorporatie Vivare hebben veel tijd gekost. Zolang er geen nieuws te melden was, hebben we u niet geïnformeerd. Achteraf hadden we dat beter wel gedaan. We hopen in onze overleggen met u de komende tijd tot overeenstemming te komen over de plaatsing van de woonwagens.

Vraag 8: ik mis het vertrouwen, er zijn veel dingen misgegaan. Informatieniveau is op veel momenten niet gehaald. Ik heb moeite met hoe alles gegaan is. Waarom is er nou 3 jaar radiostilte geweest?

Dat begrijpen we. We hopen dat we met deze bijeenkomst en het voorstel voor samenwerking uw vertrouwen kunnen terugwinnen.

Vragen over de kosten en planschade

Vraag 9: wordt er planschade meegenomen?

De gemeente laat vooraf een onderzoek uitvoeren naar het risico op planschade. Nadat de gemeenteraad een bestemmingsplan of omgevingsplan heeft vastgesteld, kan een omwonende een verzoek tot planschade doen. De gemeente schakelt een bureau in dat onderzoek doet of het verzoek tot planschade terecht is.

Over over invulling en toezicht

Vraag 10: wie houdt toezicht op dat er geen bedrijven of fokkerijen komen?

De gemeente.

Vraag 11: komt er bestrating om de woonwagens en worden ze helemaal wit (stenen)?

Woonwagenbewoners willen meestal geen groen en nemen vaak kunstgras en kunstplanten. U als omwonenden heeft daar ook zeggenschap in. Hoge bomen kunnen er alleen niet komen, vanwege de zonnepanelen. Tegenwoordig zijn er niet meer alleen maar witte woonwagens. We kunnen zeker met u kijken hoe we de kleur steen het beste kunnen laten aansluiten op de andere woningen in de straat.

Vraag 12: komen er gelijkvloerse woonwagens, of meerdere verdiepingen, zoals op de Teersdijk in Nijmegen?

Er komen alleen gelijkvloerse woonwagens. Dit leggen we vast in het bestemmingsplan.

Vraag 13: wie houdt toezicht op de afmetingen van de woonwagens?

In het bestemmingsplan of omgevingsplan staat hoe groot het bouwvlak voor de woonwagens is. De gemeente controleert of men zich houdt aan de regels uit het bestemmingsplan.

Vraag 14: wat doet de gemeente als woonwagenbewoners hun eigen gang gaan?

De gemeente ziet erop toe dat alle inwoners zich houden aan regels. Dat geldt ook voor woonwagenbewoners.

Klankbordgroep

U kunt zich opgeven voor de klankbordgroep via het mailadres woonwagenlocaties@overbetuwe.nl

Vanaf half januari starten we met het eerste overleg met de klankbordgroep. Begin januari gaan we ook met de woonwagenbewoners in gesprek.

Opmerking vanuit huurder volkstuin

Er wordt gesproken over een volkstuinvereniging, maar dat zijn wij niet. Er zijn 70 tuinders. Wij gaan kijken wie er van ons in de klankbordgroep komt.

Vraag 15: wanneer moet je aangeven of je in de klankbordgroep wil zitten?

Dat kan vanaf nu, via het e-mailadres woonwagenlocaties@overbetuwe.nl. De presentatie van vanavond delen we ook op onze website.

Vraag 16: blijft de klankbordgroep betrokken tijdens het proces?

Ja, tijdens het hele proces van inrichting en bouw, maar ook nog nadat de woonwagens zijn geplaatst.

Vraag 17: komt er begeleiding voor de klankbordgroep?

Jazeker, de projectleider Jeroen Kemna en een vertegenwoordiger van Vivare begeleiden de overleggen.

Vraag 18: de westkant wordt maar door 1 persoon vertegenwoordigd, terwijl de oostkant door 3. Is het dan niet zo dat de meeste stemmen gelden?

Er kunnen tegengestelde belangen zijn. De klankbordgroep kan er om die reden voor kiezen om 2 verschillende plannen voor te stellen: een voor de westkant en een voor de oostkant.

Vraag 19: ik heb het vermoeden dat er misschien al toezeggingen zijn gedaan aan bepaalde personen of een klankbordgroep. Wat heeft dit nu voor zin?

Dat vermoeden klopt niet. We hebben nog aan niemand toezeggingen gedaan.

Vraag 20: wanneer zijn dan de bijeenkomsten van de klankbordgroep in januari? En hoe laat?

We houden rekening met uw agenda's. De overleggen zullen waarschijnlijk ’s avonds zijn, ervan uitgaande dat de meesten van u overdag werken.

Vraag 21: waarom worden die bijeenkomsten in één maand gepropt?

Dit is een voorlopige planning. Als het in de agenda’s niet past, plannen we de overleggen ook in februari.