Inwoners en betrokken organisaties dachten mee over wegonderhoud

We inspecteren elke 2 jaar alle wegen in onze gemeente. Op deze manier brengen we in kaart wat we nog moeten doen om de wegen schoon, heel en veilig te maken en te houden. De laatste inspectieronde deden we dat niet alleen: inwoners en andere belanghebbenden dachten voor het eerst actief mee. De lijst met wegen die het meest dringend onderhoud nodig hebben, is nu klaar. Vanaf oktober 2024 gaan we aan de slag.

Welke meldingen kregen we binnen? 

Bent u benieuwd welke meldingen zijn binnengekomen en wat hiermee gaat gebeuren? Via dit overzicht van meldingen kunt u de meldingen per dorp en straat bekijken. Daar ziet u ook of de melding op de onderhoudslijst 2024 staat en waarom.

Waarom deze wegen?

We hebben een nieuwe onderhoudslijst gemaakt van wegen die de komende 2 jaar het meest dringend onderhoud nodig hebben. We hebben de keuzes voor deze wegen gebaseerd op onze eigen weginspecties in mei 2023 én op de inbreng en meldingen van inwoners en betrokken organisaties. We vroegen dorpen, stichting Gehandicaptenplatform Overbetuwe, fietsersbond en hulpdiensten om mee te denken. Daarnaast verzamelden we meldingen via Fixi. Dit is een website en app om een melding door te geven over de openbare ruimte.

"Het betrekken van inwoners en andere belanghebbenden is belangrijk, omdat zij als dagelijkse gebruikers vaak goed weten wat er nodig is. Hun input, samen met de inzichten van organisaties zoals de fietsersbond en het gehandicaptenplatform, helpt ons om een goede afweging te maken in de keuze voor onderhoud. Daarmee maken we samen de wegen veiliger en toegankelijker.”
Quote wethouder Wijnte Hol

Hoe bepalen we welke wegen we aanpakken?

In het Integraal Kwaliteitsplan Openbare Ruimte (IKP OR) staan afspraken over de openbare ruimte. Deze is vastgesteld door de gemeenteraad. Om te bepalen welke wegen we de komende jaren aanpakken, kijken we naar de volgende punten:

  • Hoe moeten de wegen en het groen er minimaal uitzien? 
    We noemen dat de beeldkwaliteit. Met de gemeenteraad hebben we hierover afspraken gemaakt. We maken verschil tussen soorten gebieden, zoals buitengebieden en centrumgebieden. In veelgebruikte centrumgebieden stellen we hogere eisen aan de kwaliteit van de wegen dan in gebieden waar minder verkeer is. We moeten daarin keuzes maken, omdat we niet genoeg geld hebben om alle wegen even goed te onderhouden.
  • Hoe veilig is de weg?
    Wegen moeten veilig zijn voor verkeersgebruikers. Is de weg niet veilig genoeg meer? Dan maken we de weg weer veilig genoeg in relatie tot de aantallen en soorten weggebruikers.
  • Hoe dringend is onderhoud nodig?
    We bepalen hoe dringend onderhoud nodig is in relatie tot de kwaliteit en veiligheid van de weg.

Wat doen we nog meer? 

Waar dat kan maken we werk met werk. Dat betekent dat we ook meteen daar waar nodig maatregelen nemen om de snelheid van het verkeer te remmen. Denk hierbij aan drempels of andere snelheidsbeperkingen.

Wilt u een melding doen over wegen of ziet u onveilige situaties?

U kunt ons dan helpen door een melding te doen via Fixi. Uw mening is belangrijk voor ons. Tijdens een inspectie zien we veel, maar misschien niet alles. Meer informatie over Fixi vindt u op onze website