Tijdelijke woningen voor 120 arbeidsmigranten op industrieterrein in Elst

Het college heeft akkoord gegeven voor de bouw van tijdelijke woningen voor 120 internationale medewerkers. De woningen komen op industrieterrein De Merm - Oost in Elst. Ze voorkomen extra druk op de woonwijken. Naar verwachting zijn de woningen binnen 7 maanden klaar. De gemeenteraad moet nog beslissen over het plan. Zij bespreken het in de vergadering van 15 oktober en beslissen erover op 29 oktober.

Belang van goede huisvesting

Er is een groeiende wens voor geschikte huisvesting voor internationale medewerkers. Wethouder Woonbeleid Karel Grimm, benadrukt: “Veel bedrijven zijn afhankelijk van arbeidsmigranten. Met dit initiatief kunnen we aan 120 mensen goed onderdak bieden. Daarmee verminderen we ongewenste woonsituaties en kunnen buitenlandse medewerkers op een humane manier dicht bij hun werk in Overbetuwe verblijven.” 

Het project is een samenwerking met Flexwoning Personeelshuisvesting en MH Elst BV. Peter van de Sandt, eigenaar van Flexwoning, zegt: “Internationale medewerkers verdienen een goede plek om te wonen. Met deze huisvesting zorgen we ervoor dat ze zich welkom en veilig voelen.”

Tijdelijke huisvesting voor 15 jaar  

Het terrein ligt ten zuiden van de Bemmelseweg in Elst en ten oosten van het huidige bedrijventerrein De Merm. De woningen worden voor een periode van 15 jaar geplaatst en bestaan uit duurzame, vooraf gebouwde (prefab) eenheden. Daarna kunnen de units worden verwijderd en ergens anders opnieuw gebruikt. Het industrieterrein krijgt daarna zijn oorspronkelijke bestemming terug. De bouw start zodra de vergunning is goedgekeurd. 

Moderne en veilige huisvesting  

De huisvesting op De Merm-Oost heeft moderne en veilige voorzieningen. Elke medewerker heeft een eigen slaapkamer, wat zorgt voor privacy. Er zijn gemeenschappelijke ruimtes, zoals een huiskamer en keuken, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Een beheerder is aanwezig voor hulp, wat de veiligheid verhoogt. Er zijn ook plekken voor sport, ontspanning en cursussen.

Bedrijven zijn betrokken

De bedrijven die eromheen liggen zijn eind 2023 betrokken bij het plan voor huisvesting van internationale medewerkers op De Merm-Oost. De reacties hebben geleid tot aanpassing van onderdelen van het plan. Ook zijn er een beheerplan en huishoudelijk reglement opgesteld. Hierin staan gedragsregels voor bewoners. Dit zorgt voor een goede samenwerking met de omgeving en een prettig leefklimaat.

Afspraken over huisvesting arbeidsmigranten  

In 2021 heeft de gemeenteraad afspraken gemaakt over het tijdelijk huisvesten van arbeidsmigranten. Dit project past binnen deze afspraken. Door internationale medewerkers buiten woonwijken te huisvesten, worden overlast en druk in de woonwijken voorkomen.