Inspraak
Als inwoner van onze gemeente kunt u op verschillende manieren meedenken en meepraten over plannen en beslissingen die voor u belangrijk zijn. Er zijn 2 momenten waarop u uw mening kunt geven: inspraak bij de gemeenteraad en de inspreekprocedure bij de gemeente. Hoewel deze woorden op elkaar lijken, betekenen ze iets anders.
Wat is het verschil
Bij inspraak bij de gemeenteraad kunt u tijdens een politieke avond van de gemeenteraad spreken over onderwerpen die op de agenda staan, zoals een nieuw omgevingsplan of nieuw beleid. U vertelt dan direct aan de raadsleden wat u ervan vindt, voordat zij een besluit nemen.
De inspreekprocedure bij de gemeente komt eerder in het proces. U kunt dan meedenken over plannen die nog in ontwikkeling zijn. Uw ideeën helpen om de voorstellen te verbeteren, voordat ze naar de gemeenteraad gaan.
Inspreken bij de gemeenteraad
Bij een politieke avond kunt u inspreken bij een bepaald punt dat op de agenda staat. De agenda’s van de vergadering zijn te zien op de website van de gemeenteraad.
Wilt u inspreken bij de gemeenteraad op een Politieke Avond? Neem gerust contact op met de griffie via e-mail: griffie@overbetuwe.nl of telefoon: 14 0481.
Ook als u vragen heeft of iets onduidelijk is. De griffie kijkt samen met u naar de mogelijkheden.
Inspreekrecht voorbereidende vergadering en informatiebijeenkomst
Elke inspreker krijgt maximaal 5 minuten het woord, ook als hij namens meerdere personen spreekt. Als er meer dan 3 insprekers zijn verdeelt de voorrondevoorzitter de totale maximale spreektijd van 15 minuten over de insprekers.
Meespreekrecht Rondetafelgesprek (RTG)
Bij een RTG mogen inwoners aan tafel meespreken met de raads- en burgerleden. Voor de meespreker gelden dezelfde spelregels als voor de andere deelnemers aan de vergadering.
In een Rondetafelgesprek met het college (RTGC) is er geen meespreekrecht.
Geen inspreekrecht
- De technische uitlegsessie kent geen spreekrecht
- In de raadsvergadering is er alleen inspreekrecht op onderwerpen die niet in een voorbereidende vergadering zijn behandeld. Deze onderwerpen worden op de raadsagenda aangegeven met een *
Inspraakprocedure bij de gemeente
Bij een inspraakprocedure kunt u uw mening geven voordat de gemeente een besluit neemt. Als u een inspraakreactie wilt indienen dan doet u dit digitaal, per post of mondeling. De gemeente geeft per onderwerp in de publicatie over het plan of een ontwerp-besluit aan hoe u kunt inspreken en tot welke datum dit mogelijk is.
Hoe inspraak werkt
- U geeft aan wat u van het (beleids)voornemen of plan vindt.
- We wegen alle inspraakreacties af tegen het belang van het beleid dat de gemeente wil uitvoeren.
- Daarna stelt de gemeenteraad of het college het beleid of plan vast.
- Uw inspraakreactie kan ervoor zorgen dat de gemeente het beleid of plan aanpast. Het kan ook zijn dat de gemeente het beleid of plan zonder aanpassing vaststelt.