Horecabedrijf starten
Voordat u een horecabedrijf begint, heeft u een exploitatievergunning van de gemeente nodig. Deze vergunningsplicht geldt voor ieder horecabedrijf. Ook wanneer u geen alcoholhoudende drank serveert, vraagt u een exploitatievergunning aan.
Exploitatievergunning aanvragen
U kunt een exploitatievergunning bij de gemeente aanvragen. Gebruik daarvoor het aanvraagformulier exploitatievergunning (Pdf, 58kB). Op het aanvraagformulier staat welke bewijsstukken u bij de aanvraag moet inleveren.
Kosten
Deze vergunning kost €171,-
Voorwaarden
De voorwaarden om een exploitatievergunning aan te vragen zijn onder andere:
- Leidinggevenden hebben geen strafblad.
- De vestiging van een nieuw horecabedrijf moet passen binnen het bestemmingsplan van de gemeente.
- De gemeente mag een Bibob-onderzoek (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) doen.
De vergunning zal onder anderen worden ingetrokken, als:
- Blijkt dat de vergunning is verleend op grond van onjuiste of onvolledige opgave.
- Door de wijze van exploitatie de openbare orde wordt aangetast of dreigt te worden aangetast.
- De beheerder door een rechter is veroordeeld voor handel in harddrugs, vuurwapenhandel, verboden wapenbezit, geweldpleging of heling.
De vergunning kan onder andere worden ingetrokken, als:
- De omstandigheden op grond waarvan de vergunning is afgegeven, zodanig zijn gewijzigd, of de exploitatie van de horeca-inrichting op een zodanige wijze plaatsvindt, dat het woon- en leefklimaat in de naaste omgeving op ontoelaatbare wijze wordt beïnvloed.
- Gehandeld wordt in strijd met de aan de vergunning verbonden voorschriften.
- Er sprake is van een gewijzigde exploitatie waarvoor geen vergunning is aangevraagd.
De vergunning vervalt, als:
- De exploitatie voor een periode, langer dan 3 maanden is of wordt onderbroken.
- De leidinggevende deze hoedanigheid heeft verloren.
- Een vergunning, strekkende tot vervanging van bovengenoemde vergunning is verleend.