Veilige fietsroute langs de Linge

De gemeente wil de fietsverbindingen verbeteren, waaronder de fietsverbinding langs de Linge. De komende maanden gaan we de beste route voor de fietsverbinding onderzoeken. Daarbij willen we ook de wensen van de omgeving en belangenorganisaties ophalen.

Een veilige fietsverbinding met belanghebbenden

We willen begin 2025 samen met belanghebbenden een plan hebben voor een veilige fietsverbinding. Het gaat om een verbinding langs of nabij de Linge, van de oostgrens van de gemeente (A325) tot de Wageningsestraat in Zetten. 

"Met deze fietsverbinding zorgen we niet alleen voor meer ruimte en veiligheid voor fietsers, maar nodigen we mensen ook uit om vaker de fiets te pakken en te genieten van de Linge, aldus wethouder Wijnte Hol. 

In 2026 willen we starten met de eerste werkzaamheden. Dit plan moet uiteindelijk zorgen voor:

  • Een veilige en herkenbare fietsroute voor woon- werkverkeer en recreanten langs de Linge.
  • Een verbetering van het fietsnetwerk in Overbetuwe en de regio. U kunt dan alles vanaf de oostgrens van de gemeente tot aan de Wageningsestraat in Zetten makkelijker bereiken.
  • Oplossingen voor huidige verkeersknelpunten.
  • Meer ruimte voor water, natuur en recreatie.

Verkenningsfase van het project

We zijn nu in de eerste fase van het project. In deze fase verkennen we de mogelijkheden. Zo onderzoeken we hoe de wegen langs de Linge nu gebruikt worden en hoe veilig de route is. Verder bekijken we welke kansen er zijn om een fietsroute aan te leggen of de bestaande route voor fietsers te verbeteren. Daarnaast betrekken we in de eerste fase direct aanwonenden, grondeigenaren en pachters.

Samen met belanghebbenden 

Als eerste stap betrekken we alleen de grondeigenaren, pachters en bewoners die direct langs de Linge wonen. Zij krijgen een brief waarin staat hoe we dit willen doen. Via een vragenlijst kunnen zij ons laten weten welke wensen ze hebben en welke aandachtspunten ze belangrijk vinden. 
Op basis van uitkomsten van het onderzoek en de vragenlijst verkennen we welke route(s) mogelijk zijn en gaan we in gesprek met de omgeving, belangenorganisaties en dorpsraden.

Andere betrokken partijen

Bij de ontwikkeling van de fietsroute werken we als gemeente samen met waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR). Het waterschap is beheerder van de Linge en wil de waterberging in het gebied duurzaam in stand houden. De provincie en de GMR zijn betrokken, omdat de fietsroute en de landschappelijke inrichting deel uitmaken van het regionale fietsnetwerk en het regionale groenblauwe raamwerk. Megaborn onderzoekt de verschillende mogelijkheden voor de beste vormgeving en route. Bureau Stroom helpt ons om de wensen van de omgeving en later belangenorganisaties op te halen en te verwerken.

Onderdeel van een groter plan

De fietsverbinding is onderdeel van een groter plan: 'Bovenlinge' (de Linge tussen Doornenburg en de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal bij Zoelen). De gemeenten rond de Boven-Linge hebben samen met Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland een plan voor de Boven-Linge.  

De belangrijkste doelen van dit plan:

  • Beter waterbeheer: voorkomen van wateroverlast en verbeteren van de waterkwaliteit.
  • Meer natuur: aanleg van natuurvriendelijke oevers en verbetering van leefgebieden voor planten en dieren.
  • Betere recreatie: aantrekkelijke fiets- en wandelroutes en meer recreatiemogelijkheden voor inwoners.

Heeft u geen brief gekregen?

Bent u grondeigenaar, pachter of bewoner direct langs de Linge en heeft u toch geen brief gekregen? Dan vragen we u vriendelijk ons een mail te sturen met daarin uw adresgegevens naar fietsroutebovenlinge@overbetuwe.nl. Dan ontvangt u alsnog een uitnodiging voor de vragenlijst.

Contact

Heeft u vragen over het plan of de vragenlijst? Stuur dan een mail naar fietsroutebovenlinge@overbetuwe.nl