Veilige fietsroute langs de Linge

De gemeente wil de fietsverbindingen verbeteren, waaronder de fietsverbinding langs de Linge. De komende maanden gaan we de beste route voor de fietsverbinding onderzoeken. Daarbij willen we ook de wensen van de omgeving en belangenorganisaties ophalen.

Doel van de fietsverbinding

We willen rond april/mei 2025 samen met belanghebbenden een plan klaar hebben voor een veilige fietsverbinding. Het gaat om een verbinding langs of nabij de Linge, van de oostgrens van de gemeente (A325) tot de Wageningsestraat in Zetten. In 2026 willen we starten met de eerste werkzaamheden. Dit plan moet uiteindelijk zorgen voor:

  • Een veilige en herkenbare fietsroute voor woon- werkverkeer en recreanten langs de Linge.
  • Een verbetering van het fietsnetwerk in Overbetuwe en de regio. U kunt dan alles vanaf de oostgrens van de gemeente tot aan de Wageningsestraat in Zetten makkelijker bereiken.
  • Oplossingen voor huidige verkeersknelpunten.
  • Meer ruimte voor water, natuur en recreatie.

Onderzoek naar mogelijkheden

In de eerste fase verkennen we de mogelijkheden. Zo onderzoeken we hoe de wegen langs de Linge nu gebruikt worden en hoe veilig de route is. Ook bekijken we welke kansen er zijn om een nieuwe fietsroute aan te leggen of de bestaande route voor fietsers te verbeteren. Daarnaast hebben we grondeigenaren, pachters en bewoners die direct langs de Linge wonen, gevraagd een vragenlijst in te vullen. Ruim 60% reageerde hierop en liet weten welke wensen en aandachtspunten ze hebben.  

Uitkomsten onderzoek 

Belangrijkste uitkomst is dat de meeste grondeigenaren, pachters en bewoners positief staan tegenover de komst van de veilige fietsverbinding. De huidige verkeerssituatie wordt overwegend als onveilig ervaren. Goede bereikbaarheid en een veilige herkenbare fietsverbinding zijn belangrijke wensen. Er zijn ook aandachtspunten om rekening mee te houden in het plan.
Het complete verslag van de peiling vindt u hier.

Hoe nu verder

We gebruiken de reacties uit de peiling om de komende tijd keukentafelgesprekken te voeren met grondeigenaren die te maken kunnen krijgen met de fietsverbinding. In februari/maart plannen we een bijeenkomst voor grondeigenaren en pachters. Na deze bijeenkomst willen we naast omwonenden ook belangenorganisaties, zoals dorpsraden en de fietsersbond, betrekken.

Andere betrokken partijen

Bij de ontwikkeling van de fietsroute werken we als gemeente samen met waterschap Rivierenland, provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR). Het waterschap is beheerder van de Linge en wil de waterberging in het gebied duurzaam in stand houden. De provincie en de GMR zijn betrokken, omdat de fietsroute en de landschappelijke inrichting deel uitmaken van het regionale fietsnetwerk en het regionale groenblauwe raamwerk. Megaborn onderzoekt de verschillende mogelijkheden voor de beste vormgeving en route. Bureau Stroom helpt ons om de wensen van de omgeving en later belangenorganisaties op te halen en te verwerken.

Onderdeel  van een groter plan

De fietsverbinding is onderdeel van een groter plan: 'Bovenlinge' (de Linge tussen Doornenburg en de kruising met het Amsterdam-Rijnkanaal bij Zoelen). De gemeenten rond de Boven-Linge hebben samen met Waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland een plan voor de Boven-Linge.  

De belangrijkste doelen van dit plan:

  • Beter waterbeheer: voorkomen van wateroverlast en verbeteren van de waterkwaliteit.
  • Meer natuur: aanleg van natuurvriendelijke oevers en verbetering van leefgebieden voor planten en dieren.
  • Betere recreatie: aantrekkelijke fiets- en wandelroutes en meer recreatiemogelijkheden voor inwoners.

Wilt u het volledige plan lezen? Neem dan gerust contact op met fietsroutebovenlinge@overbetuwe.nl. Dan kunnen we het ambitiedocument mailen.

Contact

Heeft u vragen over het plan of de vragenlijst? Stuur dan een mail naar fietsroutebovenlinge@overbetuwe.nl