Eikenprocessierups

In de maanden mei tot en met juli leeft de eikenprocessierups. De zeer kleine haartjes van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen. Daarom bestrijden we deze rupsen intensief.

Wanneer melden?

Zitten er eikenprocessierupsen in een eik in uw tuin? Laat dit dan verwijderen door een deskundig bedrijf. Raak de rupsen niet aan. Ziet u eikenprocessierupsen in een boom in de openbare ruimte (dus niet op eigen grond)? Maak dan een melding.

Melding doorgeven

Voor een melding over de eikenprocessierups kunt u ook de Fixi app gebruiken. Download deze uit de  App Store of de  Play Store.

Bestrijding door de gemeente

Gemeente Overbetuwe ziet elk jaar de plaagdruk weer afnemen. Dit heeft natuurlijk met het klimaat te maken, maar ook met de natuurlijke oplossingen die wij toepassen. Denk hierbij aan het minder maaien onder eikenlanen, het plaatsen van nestkasten voor de koolmees (natuurlijke vijand) en het aanbrengen van bloembollen/wildbloemenmengsels die ook weer de natuurlijke vijanden aantrekken van de eikenprocessierups.

Verder bestrijden wij jaarlijks ook nog de risicovolle bomen met speciale aaltjes. Het juiste spuitmoment is afhankelijk van een aantal factoren: de temperatuur, bladontwikkeling van de eikenbomen en de ontwikkeling van de rups. De uitvoering is daardoor niet ruim van te voren te plannen.

In juni/juli worden al onze eikenbomen nog een keer gecontroleerd op nesten. Mochten er toch nog eikenbomen zijn met nesten erin, dan worden deze met machine of handmatig verwijderd en afgevoerd.

Hoe herkent u de eikenprocessierups?

De rupsen verplaatsen zich ’s nachts in groepen (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad). Overdag keren de rupsen terug naar hun nesten. U herkent de nesten aan een dicht spinsel van vervellinghuidjes, brandharen en uitwerpselen. Ook zijn de bladeren van de boom kaalgevreten.

Meer informatie