Vragen en antwoorden over wijzigingen in het afvalbeleid zoals PMD en restafval

In Overbetuwe gaan we aan de slag met het verder verminderen van de hoeveelheid restafval. Eind juni ging de raad akkoord met het Grondstoffenbeleidsplan 2024-2028 ‘Van afval naar grondstof’. Het plan moet er uiteindelijk voor zorgen dat 75% van al het afval meer gescheiden wordt aangeboden, zodat het gerecycled of hergebruikt kan worden. 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Waarom mogen inwoners vanaf 2025 geen zakken met restafval meer bij milieustraten inleveren?

Om duurzamer te zijn moet het aantal kg afval per inwoner per jaar naar beneden. Dat zorgt ervoor dat er beter gerecycled en hergebruikt kan worden. Dit betekent dat we inwoners stimuleren om nog beter hun afval te scheiden. In onze milieustraten zien we dat er gemiddeld meer restafval wordt aangeleverd dan in andere gemeenten in Nederland. Door geen restafval meer aan te nemen op de milieustraten stimuleren we inwoners om nog beter te scheiden en kunnen we steeds meer recyclen. Wel blijft het mogelijk om grof restafval naar de milieustraat te brengen.

Ervaringen in andere gemeenten laten zien dat er geen volle bakken staan, maar dat het restafval verminderd doordat inwoners beter scheiden.

Waarom gaan de ondergrondse PMD containers geleidelijk weg?

Ondanks dat de PMD containers handig zijn, levert het ook veel vervuild afval op. Inwoners gooien er helaas ook andere afvalsoorten in. Daardoor kan het afval niet gerecycled worden en komt het alsnog bij het restafval terecht. Door het PMD afval in zakken aan te leveren, vergroten we de mogelijkheid om het te recyclen. 

Restafval verminderd niet, maar kost de inwoner alleen maar geld.

We zien in de cijfers van afgelopen jaren dat de hoeveelheid restafval in Overbetuwe is gedaald. We zijn op de goede weg, en willen nog een laatste stap zetten om de doelen te halen. Dit betekent ook dat als inwoners goed afval scheiden, het geld scheelt. Zoals gezegd: de vervuiler betaald.

Wordt het PMD afval volgend jaar wekelijks opgehaald als het niet meer naar een ondergrondse container gebracht kan worden?

Het PMD afval wordt 1 keer in de 2 weken opgehaald, dat verandert niet. Niet alle ondergrondse containers worden tegelijk verwijderd. We starten met weghalen op die plekken waar veel afval gedumpt wordt.

Wat als ik veel PMD zakken per week heb en deze niet 2 weken wil of kan laten liggen?

Niet alle ondergrondse containers worden in 1 keer verwijderd. U kunt PMD zakken altijd gratis naar de milieustraat brengen.

Waarom krijgen we geen container voor het PMD?

Uit landelijk onderzoek blijkt dat in PMD containers ook veel ander afval wordt gegooid. Daardoor worden partijen PMD afval vaak afgekeurd en beland het alsnog bij het restafval. Dat draagt niet bij aan het meer recyclen en hergebruiken van materialen. 

Kunnen ‘grootverbruikers’ straks ook een tweede grijze container aanvragen voor restafval?

Nee, dat kan niet meer. Ervaring vanuit andere gemeenten laat zien dat de meeste inwoners goed uitkomen met het 1 keer in de 4 weken legen van de container. Mocht dit niet lukken dan kan grof restafval altijd naar de milieustraat worden gebracht.

Waar moeten huishoudens het huisvuil laten als ze geen grijze kliko’s hebben? De ondergrondse containers voor afval zijn klein en duur. Zelf het huisvuil aanbieden bij stort is goedkoper en ik kan meer vuil inleveren.

Elk huishouden heeft of een grijze afvalcontainer of toegang tot de ondergrondse restafvalcontainer. Dit jaar kunnen vuilniszakken met restafval nog ingeleverd worden op de milieustraat. Het tarief is € 5,00 per vuilniszak. Dat is meer dan de kosten voor de ondergrondse restafvalcontainer.

Wat te doen met grote spullen dat wel restafval is en niet in de (ondergrondse) container past?

Huisafval dat niet in de (ondergrondse) container past is grof vuil. Dat kunt u op de milieustraat inleveren.

Het doel is ook om de hoeveelheid restafval per inwoner terug te brengen naar maximaal 100 kilo afval per inwoner per jaar. Op dit moment is de hoeveelheid restafval nog 110 kilo afval per inwoner per jaar. Het totaal aantal kilo’s is een optelsom van het restafval uit de ‘grijze’ huiscontainer, de ondergrondse verzamelcontainers en het grof afval bij de milieustraat. Met het behalen van deze norm van 100 kilo voldoet Overbetuwe aan het Nationale Uitvoeringsprogramma Van Afval Naar Grondstof (VANG).

Beter afval scheiden

Om ervoor te zorgen dat inwoners het afval beter scheiden, nemen we vanaf 2025 een aantal maatregelen. Zo wordt de ‘grijze’ restafvalcontainer nog maar 13 keer per jaar geleegd, in plaats van de huidige 26 keer per jaar. Deze maatregel sluit aan bij de trend van afgelopen jaren. Daarin zien we dat inwoners de restafvalcontainer al minder vaak aan de weg zetten.

Daarnaast verdwijnen langzaam de ondergrondse containers voor plastic afval (PMD) en worden er op de milieustraat in Elst en Andelst geen zakken met huisvuil meer geaccepteerd. “Een schonere leefomgeving en minder zwerfafval draagt bij aan een gezond Overbetuwe waar inwoners prettig wonen. Alhoewel we nog liever zien dat we producten langer kunnen gebruiken, ze repareren, lenen of delen, vragen we aandacht voor het goed scheiden van afval. Dat zorgt ervoor dat grondstoffen en producten hergebruikt kunnen worden, wat duurzaam en kostenbesparend is”, aldus wethouder Rik van den Dam

Kennis en service

Een schone leefomgeving draagt bij aan een duurzaam en gezond Overbetuwe. Met het bieden van service en het vergroten van kennis door bijvoorbeeld het inzetten van een afvalcoach helpen we bij te dragen en extra stappen te zetten. Want uiteindelijk kunt u het verschil kan maken.